Ontmoeting met een vlinder
Iedere vrijdagmorgen zaten we online bij elkaar. Ieder achter zijn of haar eigen scherm en allemaal met een koptelefoon op. De één binnen en de ander lekker buiten. En toen kwam daar ook Joost* in beeld. Ik kende hem nog niet, dus we nemen even de tijd om kennis te maken, hem in deze online meditatiegroep te introduceren en na te gaan of hij ervaring heeft met mediteren.
Dat heeft hij niet. Hij geeft aan ADHD te hebben en al van alles, zoals heel veel sporten, te hebben geprobeerd, om meer rust in zijn hoofd en lichaam te krijgen. Niets werkt volgens hem. Nu was hij dit meditatieuurtje tegengekomen op het intranet van het werk en dacht hij “Laat ik het proberen, wie weet…”.
Ik heb het helemaal fout gedaan…
We beginnen met een rustige, niet al te lange oefening. We richten onze aandacht op het volgen van de adem. Hoe de adem via de neus of mond naar binnenstroomt en weer naar buiten stroomt. Voelen hoe de adem de ribbenkast en buik in beweging zet, hoe de schouders of de onderrug meebewegen. Ik nodig iedereen uit om de voeten plat op de grond te zetten en te voelen hoe ze contact maken met de ondergrond, de tegels, het gras, de vloerbedekking. En zo gaat de oefening nog een aantal minuten rustig door tot het einde.
Na afloop van de oefening vraag ik of iemand iets wil delen van wat hij of zij heeft ervaren. Joost reageert als eerste. “Ik heb het helemaal fout gedaan, ik kon mijn aandacht helemaal niet bij je stem houden en was helemaal afgeleid…”. Ik vraag hem of hij wil vertellen wat er gebeurde. En toen kwam de aap, of in dit geval, de vlinder, uit de mouw.
Beginners-mind
Joost vertelde dat hij dit nog nooit eerder had meegemaakt. Hij was buiten op een stoel gaan zitten en deed mee met de oefening. Al heel snel landde een vlinder op zijn t-shirt en die bleef daar tijdens de hele oefening rustig zitten. De hele meditatie was hij verbaasd over de vlinder, die bij hem bleef en over de rust die hij zelf begon te voelen, terwijl hij de vlinder zat te bestuderen. Mijn stem raakte steeds verder naar de achtergrond.
Ik vroeg Joost, hoe hij die tijd, zo in zijn stoel met de vlinder heeft ervaren. Hij had focus en kalmte ervaren. Hij was voor een aantal minuten alleen maar met de vlinder bezig en verder was er niets. Hoe was dat voor hem om zich kalm en gefocust te voelen? Heel fijn.
Joost:
- gaf ons als groep een prachtig voorbeeld van oefenen met een beginners-mind. Met mindfulness train je niet alleen je aandacht spier maar ook je ‘beginners-mind’. Iedere oefening, ieder moment je aandacht geven alsof het de eerste keer is. Als een kind dat iets voor het eerst doet of meemaakt.
- was tijdens de oefening juist heel mindful. Hij merkte op dat de vlinder bij hem kwam zitten en ging die met zijn volle aandacht bestuderen. Ook merkte hij zijn kalmte en focus op en dat mijn stem steeds meer naar de achtergrond was verdwenen. Hij ging helemaal op in dat moment.
- was eigenlijk met zijn aandacht bij één aandachtsgebied. Iets dat we vaker oefenen. Je kunt je aandacht richten op de adem, gedachten, geluiden, gevoelens of sensaties in het lichaam bijvoorbeeld, en dus ook op een vlinder. Joost heeft ervaren wat dat voor hem kan betekenen.
- was dus ‘heel fijn bezig’. Zo ie zo, kun je mediteren niet fout doen. Soms hebben we tijdens het oefenen fijne ervaringen zoals ontspanning, rust of gevoelens van dankbaarheid of blijdschap. Dan is het vaak ook makkelijker om letterlijk stil te blijven zitten of liggen. Een andere keer komen we juist onrust, spanning of bijvoorbeeld woede of verdriet tegen of zit je de hele tijd te wiebelen op je stoel of kussen. Tijdens de mindfulness oefeningen leer je steeds beter om al deze ervaringen rustig aan je voorbij te laten trekken, zonder ze te veranderen, ze weg te duwen of juist vast te willen houden.
Gelukkig kon Joost snel loslaten dat hij het fout zou hebben gedaan en het zien als juist een positieve ervaring en eerste kennismaking met mindfulness meditatie.
Mindfulness is bewustzijn, dat is ontwikkeld door van moment tot moment op een bijzondere manier aandacht te geven: doelbewust, in het hier en nu en zonder te oordelen.
Uit mindfulness voor beginners van Jon Kabat-Zinn
Na deze eerste oefening hebben we als groep nog wat oefeningen gedaan en voor we het wisten was dit uur voorbij gevlogen.
Ook een keer een mindfulnessoefening ervaren? Probeer bijvoorbeeld eens de 3-stappen ademruimte.
* Joost is een gefingeerde naam. De echte naam van de deelnemer is bekend bij vol compassie.
Recente berichten
Tags
Recent Posts
Categorieën
- ACT (1)
- Activiteiten (1)
- Banjerdagen (3)
- Banjeren (3)
- Coaching (2)
- MBSR (4)
- Meditatieuurtje (4)
- Mindfulness (8)
- Mindfulness op het werk (6)
- PAARDenCOACH 3.0 (1)
- Zeilen (1)