Ik ben er met m’n hoofd niet bij

Inmiddels heb ik al heel wat gesprekken met coachees gevoerd. En er zijn een aantal zinnen die ik opvallend vaak voorbij hoor komen. Één van die zinnen is: “Ik ben er met mijn hoofd vaak niet bij…”

Bijvoorbeeld niet tijdens het voorlezen van een kind voor het slapen gaan, tijdens het behandelen van een patiënt, tijdens een gesprek met je partner, tijdens het knutselen, bakken of spelen met de kinderen, een online overleg of een fietstocht. Met je lichaam ben je er wel, maar met je aandacht ben je heel ergens anders. Je doet de dingen dan op de automatische piloot.

Hoe zou het dan zijn, als je er wel met je aandacht bij kunt zijn?

Nou dàn ben ik aan het genieten van het spel of leesmoment met mijn kind, dan ben ik met mijn aandacht bij mijn patiënt of klant èn heb ik in de gaten hoe het met mezelf gaat. Voel ik me veel meer verbonden met de ander en met mezelf. Mis ik niet meer hele stukken uit een vergadering of een autorit. Is er ruimte voor humor en samen genieten. Heb ik door hoe mooi mijn omgeving eigenlijk is. Ineens ruik ik de bloemen en voel ik de wind in mijn gezicht. Heb ik sneller door dat ik eigenlijk even een pauze moet nemen. Ervaar ik meer rust in mijn hoofd en ontspanning in mijn lichaam. Dan kan ik veel meer genieten van het moment zelf.

Hé dat herken ik ook, maar kan ik mijn aandacht sturen dan?

Een relatief eenvoudige manier om weer met je aandacht in dit moment te komen is, om je zintuigen aan te zetten. Ga ruiken, kijken, horen, voelen, proeven of je tastzin gebruiken. Al kies je er maar één. Je zult merken dat je ineens meer hoort, meer ruikt, meer nuances gaat proeven. Dat het je op gaat vallen hoe warm of koud het is, dat je de verschillen in luchtvochtigheid kunt waarnemen, hoeveel verschillende geluiden er eigenlijk zijn. Al die sensaties merk je op, in het hier en nu, met je zintuigen. Die kun je niet oppikken door er nog harder over na te denken.

Zodra je je zintuigen bewust gaat gebruiken, wordt het ook makkelijker om je aandacht bewust daar te brengen waar jij die wilt hebben. Of het nu is bij de persoon aan de andere kant van de lijn, je kind die bij je op schoot is komen zitten, de bomen langs het fietspad of de smaken van het broodje dat je zit te eten. Geniet ervan!

Wil je jezelf oefenen in het richten van je aandacht? Dat kan bijvoorbeeld door het doen van een (stukje van) een bodyscan uit de Mindfulness Based Stress Reductie training.